Bij Shoesme begrijpen we hoe belangrijk de juiste schoentjes zijn voor de ontwikkeling van baby- en kindervoetjes. Goed passende schoenen en sokken zijn essentieel voor de juiste ondersteuning en bescherming. Schrikbarend genoeg blijkt uit onderzoek (bron: BlitzResults) dat maar liefst 65% van de kinderen te kleine schoenen draagt. Dit kan leiden tot voetproblemen en afwijkingen op latere leeftijd. Wanneer zijn kinderschoenen te klein? Wij geven je tips & tricks om dit tijdig op te merken. Laten we samen zorgen voor blije, gezonde voetjes!

Signalen dat kinderschoenen te klein zijn:

 • Klachten/voetproblemen: kinderen klagen vaak over ongemak, zoals pijn, blaren, eelt of een likdoorn.
 • Slijtagepatronen: let op ongewone slijtage aan de schoenen, wat kan duiden op een slechte pasvorm.
 • Teennagel problemen: ingegroeide teennagels of blauwe teennagels kunnen wijzen op te kleine schoenen.
 • Gedragsverandering: weigeren te lopen of vaker struikelen kan een teken zijn dat de schoenen niet meer comfortabel zijn.
 • Weerstand tegen schoenen aantrekken: huilen of zeuren bij het moeten lopen, een voorkeur om getild te worden.
 • Struikelen: meer vallen of struikelen dan normaal, een teken dat de schoenen niet meer goed passen.
 • Niet goed afwikkelen: het slecht afwikkelen van de voeten en lopen op de buiten- of binnenkant van de voet kan duiden op te kleine schoenen.

Te kleine schoenen

Do's en don'ts bij het bepalen van de schoenmaat:

Don't: verkeerd opmeten. Wat blijkt nou vaak: ouders meten de schoenmaat van hun kindje op de verkeerde manier op of weten simpelweg niet hoe ze dit moeten doen. Veel voorkomende trucjes zijn bijvoorbeeld:

 • De schoenzool tegen de voet houden. Dit geeft een vertekend beeld omdat de lengte van de binnenkant van de schoen, kleiner is dan de lengte van de schoenzool.
 • Duim op de neus van de schoen drukken. Dit lijkt een goede manier om te checken of er nog ruimte over is. De praktijk leert dat kindjes vaak uit reflex hun tenen intrekken.
 • Kijken of er nog een vinger ruimte is achter de hiel. Helaas blijkt hieruit weer dat kinderen hun voeten vaak naar voren schuiven bij een 'hieltest' waardoor de schoen lijkt te passen.

Do:

 • Zet de voet van je kindje op het uitneembare binnenzooltje en controleer of er genoeg ruimte (lees: 1cm groeiruimte) is.
 • Meet de voeten eens in de 3 maanden op om groeispurten op te merken en lees hier hoe snel kindervoeten kunnen groeien.
 • Gebruik het Shoesme Meetsysteem en meet altijd (standaard) met 1 centimeter groeiruimte, zo is de schoenmaat altijd perfect.
 • Bekijk onze maatadvies pagina voor extra advies.

Schoenen te klein kind

Shoesme's belofte

Bij Shoesme zetten we ons in voor de gezondheid van je kind. Onze collectie, die zowel stijlvol als comfortabel is, ondersteunt de groeiende voetjes bij elke stap. Van de allereerste stapjes tot speelse renpartijen in het park, Shoesme - elke stap van de weg. Met goede schoenen, zorgen we samen voor blije en gezonde voetjes.

Shop jouw favoriete baby- en kinderschoenen

Door te letten op tekenen van te kleine kinderschoenen en regelmatig de schoenmaat van je kind te checken, zorg je voor gezonde en blije voetjes. Bij Shoesme bieden we schoenen aan waarin je kind niet alleen trendy voor de dag komt, maar ook geniet van optimaal comfort. Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment aan babyschoenen, peuterschoenen, jongensschoenen en meisjesschoenen. Ontvang je liever persoonlijk advies? Bel dan met onze klantenservice of ga langs bij een van onze brandstores, de Shoesme experts adviseren je graag!

Hoe weet je wanneer een kinderschoen te klein is?