• Gratis verzending vanaf € 49,95
  • Retourneren binnen 14 dagen
  • Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Alles wat je wilt weten over

Maatadvies

Het doel van Shoesme is ervoor zorgen dat baby- en kindervoetjes de juiste ontwikkeling doormaken. Een schoen die goed past draagt hieraan bij door de juiste ondersteuning en bescherming te bieden. 

De juiste schoenmaat voor baby & kind

Vanaf de eerste stapjes is het belangrijk dat kinderen goede schoenen dragen. De belangrijkste eisen die aan kinderschoenen moeten worden gesteld zijn een goede pasvorm, flexibiliteit en ondersteuning. De schoenen moeten voldoende lang, breed en hoog zijn, zodat baby- en kindervoeten vrij kunnen buigen en bewegen. Te kleine en te strakke schoenen zijn funest voor een goede voetontwikkeling, omdat de voetspieren dan geen ruimte hebben om te bewegen. Te grote schoenen zorgen er daarentegen juist voor dat kinderen struikelen. Daarom is het dragen van de juiste schoen in de juiste schoenmaat heel erg belangrijk. We hebben 3 handige manieren voor je op een rijtje gezet die jou helpen om de juiste schoenmaat voor je kinderen te berekenen. 

Schoenmaat berekenen met het Shoesme meetsysteem

De schoenmaat hangt af van hoe lang de voet van je kindje is in centimeters. Als Shoesme weten we als geen ander hoe lastig het is om de juiste maat bij je kleintje te bepalen omdat kindervoetjes ontzettend snel groeien. Vind jij het ook lastig om de juiste schoenmaat in centimeters te berekenen inclusief een maat groeiruimte? Gelukkig is dat verleden tijd, want met het Shoesme meetsysteem meet je thuis heel eenvoudig de juiste schoenmaat inclusief groeiruimte. Het Shoesme meetsysteem meet Europese schoenmaten vanaf maat 16 t/m maat 48. Je kunt het Shoesme meetsysteem bestellen voor maar €14,95! Krijg je liever advies van een ervaren medewerker? Ga dan langs bij één van onze brandstores of verkooppunten.

Hoe werkt het Shoesme meetsysteem?

Het meetsysteem werkt heel gemakkelijk en leggen we je in een aantal stappen uit via de video.

Plaats de voet tegen de achterkant van het meetsysteem en schuif het balkje tegen de tenen aan. Je kan dan in het midden van het balkje de juiste maat aflezen. Je hebt dan direct het maatadvies inclusief groeiruimte. Ook heb je net zo'n specialistisch maatadvies als in onze winkels. Daarnaast draag jij, door een retour minder, bij aan minder CO2 uitstoot.

Hoe vaak moet ik de schoenmaat van mijn kind controleren?

Regelmatig meten om de juiste schoenmaat te bepalen is belangrijk. Het is aan te raden iedere 2 à 3 maanden te checken of de schoenen nog passen en om een groeispurt op te merken. Kindervoeten kunnen in een korte periode heel snel groeien en je kind zal niet altijd zelf aangeven dat de schoenen te klein zijn. Vervang schoenen, maar ook sokken, maillots en sloffen als deze te klein zijn en wacht niet tot de schoenen versleten zijn. Ingegroeide nageltjes en eeltplekjes zijn een teken dat je eigenlijk al te laat bent met de vervanging van een te kleine schoenmaat.

Schoenmaat meten aan de hand van de maattabel baby- en kinderschoenen

Zonder Shoesme meetsysteem de voetjes opmeten? Dat kan met onderstaand maattabel en stappenplan. Nadeel van deze methode is dat je minder nauwkeurig de schoenmaat kan opmeten. Voeten kunnen namelijk in lengte verschillen. Ga voor de juiste schoenmaat altijd uit van de langste voet. De maten in onderstaande maattabel zijn exclusief groeiruimte. Tel dus nog één maat op de gemeten schoenmaat voor extra groeiruimte. . 

Schoenmaten baby

Om de schoenmaat van je baby te bepalen adviseren we de voetjes altijd op te meten met ons Shoesme Meetsysteem. Ons systeem meet automatisch met groeiruimte, zo weet je zeker dat sokken, slofjes of schoenen goed zullen passen. Laat je baby nooit te kleine schoentjes, sokken of slofjes dragen, deze zorgen ervoor dat de voetspieren geen ruimte hebben om te bewegen. De juiste schoenmaat is onwijs belangrijk voor een optimale ontwikkeling van de babyvoetjes. Kindervoeten kunnen in een korte periode heel snel groeien. Wij adviseren daarom eens in de 3 maanden de voetjes te meten om zo een groeispurt op te merken.

Stappenplan schoenmaat meten

Zet beide blote voeten staand op een stuk papier. Zorg dat je kindje goed rechtop staat. Teken de voetomtrek.

Meet de afstand van de hiel tot het puntje van de grote teen, dit is de voetlengte in centimeters. Ga voor de schoenmaat altijd uit van de langste voet.

Kijk vervolgens in de maattabel welke maat er bij de gemeten voetlengte hoort.

Schoenmaten kind

In de schoenmaten tabel vind je de schoenmaten per leeftijd. Let op: dit zijn gemiddelden. Het kan zijn dat jouw kind kleinere of grotere voeten heeft dan hieronder staat aangegeven. Je kunt deze schoenmaten tabel als globale richtlijn gebruiken. Wil je de exacte schoenmaat weten? Dan raden wij aan om ons handig meetsysteem aan te schaffen. Zo weet je precies welke schoenmaat jouw kind heeft. 

Hoeveel groeit een kindervoet?

  • Tot het 2e jaar ongeveer 1 schoenmaat per 4 maanden
  • Van het 2e tot het 4e jaar 1 schoenmaat per 5 maanden
  • Van het 6e tot het 8e jaar 1 schoenmaat per 8 maanden
  • Van het 8e tot het 10e jaar 1 schoenmaat per 11 maanden

Hoe controleer ik de schoenmaat van mijn kind?

Kijk bij het controleren van de juiste schoenmaat niet naar de voetafdruk op de uitneembare binnenzool om te controleren of de maat nog goed is. Deze afdruk zal nooit de precieze lengte van de voet weergeven, omdat het centrum van de tenen de afdruk veroorzaakt. Dit geeft dus een verkeerd beeld van de overgebleven groeiruimte. Vaak wordt gedacht dat kinderen alle opeenvolgende schoenmaten doorlopen. Dat is lang niet altijd het geval, regelmatig slaan kinderen een hele schoenmaat over. Ga er dus niet zomaar vanuit dat een maat groter dan de huidige schoenmaat goed is!

Schoenmaten tabel op leeftijd

Leeftijd Schoenmaat
9 maanden - 1 jaar maat 18 - 21
2 jaar maat 22 - 24
3 jaar maat 25 -27
4 jaar maat 25 - 27
5 jaar maat 28 - 30
6 jaar maat 28 - 30
7 jaar maat 31 - 35
8 jaar maat 31 - 35
9 jaar  maat 31 - 35
10 jaar maat 36 - 38
11 jaar  maat 36 - 38
12 jaar maat 38 - 43
13 jaar maat 38 - 43
14 jaar maat 38 - 43

Check het specifieke maatadvies bij de schoen

Shoesme schoenen zijn ontwikkeld voor kindervoeten in de groei. Kindervoeten in de groeifase zijn vaak slank en rank. Shoesme schoenen zijn hierop afgestemd door de smalle tot medium fit en geknepen neus. De Shoesme kinderschoenencollectie omvat diverse modellen gemaakt op verschillende zolen. Hierdoor verschilt de pasvorm ook per model. Zo valt een Urban sneaker wat breder dan een RunFlex sneaker en heeft een Silhouet laarsje een smallere pasvorm dan een crêpelaarsje. Bij de beschrijving van onze schoenen vind je meer informatie over het type schoen, de pasvorm en het specifieke maatadvies voor dit model. Voor iedere maat en iedere pasvorm heeft Shoesme een geschikte kinderschoen. Ontdek een deel van onze collectie hieronder of bekijk al onze sneakers, kinderlaarzen, sandalen, regenlaarzen of andere leuke schoentjes.  

Gratis maatadvies

Heb je hulp nodig bij het meten of wil je graag advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze Shoesme Brandstores, we adviseren je graag!

Shop online de grootste Shoesme collectie kinderschoenen

Is het gelukt om de juiste maat te meten? We helpen je graag een handje en hebben hieronder de verschillende categorieën voor je op een rijtje gezet. Ontdek zelf de allerleukste en allergrootste kinderschoenencollectie vanaf maat 18 t/m 38! Daarnaast heb jij jouw favoriete paar kinderschoenen supersnel in huis. Zijn de schoenen toch niet helemaal naar wens? Geen zorgen! Je kunt de schoenen binnen 14 dagen gemakkelijk retourneren.

Babyschoenen
9 maanden t/m 1,5 jaar

Babyschoenen

Voor de eerste stapjes
Peuterschoenen
1,5 t/m 3 jaar

Peuterschoenen

Voor goed leren lopen
Meisjesschoenen
4 t/m 12 jaar

Meisjesschoenen

Voor spelen, rennen & ravotten
Jongensschoenen
4 t/m 12 jaar

Jongensschoenen

Voor spelen, rennen & ravotten