Gezonde babyvoetjes en eerste stapjes

De geboorte van je baby betekent iedere dag iets nieuws. Eén groot avontuur, zowel voor jou als voor je baby. Gedurende de eerste maanden waarin een baby zich ontwikkelt vraagt ieder lichaamsdeel om specifieke zorg en aandacht, zo ook de voetjes.

Groeiende voetjes

Bij de geboorte zijn babyvoeten fragiel. De voetjes bestaan voornamelijk uit kraakbeen en zijn daardoor nog zacht en buigzaam. De botstructuren worden pas in het eerste jaar echt gevormd. Ook spieren en zenuwen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Gedurende het eerste jaar verstevigen de spieren, om uiteindelijk het lichaamsgewicht te kunnen dragen. Babyvoetjes worden beschermd door een laagje babyvet. Dit zorgt voor een schattige ronde vorm en platvoetjes. Op latere leeftijd krijgt de voetboog vorm en verdwijnen de platvoetjes vanzelf.
de ontwikkeling van babyvoetjes

Voeten beginnen goed te functioneren rond het eerste levensjaar. Om die reden beginnen baby’s rond deze tijd meestal ook te lopen. Voor het zover is moeten baby’s eerst vertrouwd raken met hun voetjes. Baby’s trappelen en spelen daarom graag met hun voeten. Terwijl ze dat doen, ontwikkelen de spieren zich en worden de voeten en benen voorbereid op het lopen en op het dragen van gewicht. In de eerste maanden is het voldoende om babyvoeten te beschermen tegen de kou met sokjes of slofjes.

Lees alles over de BABY-PROOF® Soft slofjes van Shoesme

De eerste stapjes

De eerste stapjes komen vanzelf, zodra de voetjes het lichaamsgewicht kunnen dragen en een baby vertrouwen en balans heeft. De meeste baby’s beginnen met zelfstandig lopen tussen de 10 en 18 maanden.

  • Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen de meeste baby’s zich voorzichtig op te trekken.
  • Tussen 9 en 12 maanden staan ze en zetten ze voorzichtig stapjes terwijl ze zich vasthouden.
  • Rond de 14 of 15 maanden stappen de meeste baby’s zelfstandig.

Probeer dit proces niet overdreven te stimuleren. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, het is dan ook niet erg als je baby een paar maanden eerder of later loopt.
In deze periode is het goed om baby’s binnenshuis te laten lopen op blote voeten. Hierdoor kunnen de voeten en de spieren op een natuurlijke manier groeien en kracht ontwikkelen. Als er buitenshuis gestapt gaat worden zullen de babyvoetjes beschermd moeten worden tegen een harde en koude ondergrond. Shoesme heeft speciaal voor deze fase BABY-PROOF® schoentjes ontwikkeld die baby's en dreumessen helpen op een verantwoorde manier het lopen onder de knie te krijgen.

Lees alles over BABY-PROOF® Smart schoenen van Shoesme