Als ouder kijk je reikhalzend uit naar het moment waarop je kleintje zijn eerste stapjes zet. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met vreugde en trots. Maar wanneer loopt een baby? En wat kunnen we doen om dit natuurlijke proces te stimuleren en ondersteunen? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wanneer lopen baby's?

De tijdlijn voor het leren lopen verschilt van kind tot kind, maar over het algemeen kunnen baby's tussen de 10 en 18 maanden beginnen met lopen. Sommige kinderen kunnen al eerder hun eerste stapjes zetten, mogelijk rond de 9 maanden, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben en pas na 18 maanden beginnen te lopen.

Loopt jouw kindje na 18 maanden nog niet? Geen zorgen! Het is belangrijk op te merken dat deze tijdsperiodes slechts richtlijnen zijn, er is geen vaste regel. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Als ouder hoef je je geen zorgen te maken als je kleintje iets later begint met lopen: het is volkomen normaal. De eerste stapjes komen vanzelf, zodra de voetjes het lichaamsgewicht kunnen dragen en een baby vertrouwen en balans heeft. Is het leren lopen dan klaar? Zeker niet, de voetjes en benen blijven nog jaren in ontwikkeling. 

Fases van leren lopen baby

Voordat een kindje zelfstandig kan lopen, doorloopt het verschillende fases. Elk stadium bereidt het kleintje voor op die magische eerste stapjes. Dit proces van motorische ontwikkeling is essentieel voor sterke spieren en een gezonde balans.

  • In de eerste fase begint je kindje zijn spieren te ontdekken, waarbij de eerste bewegingen plaatsvinden. Het kan al spelen in een verhoogde knieënstand of op handen en voeten, vooral als het kind nieuwsgierig is, zal de ontwikkeling snel volgen.
  • In de tweede fase vertoont je kind voortdurende drang om zich te verplaatsen, op verschillende manier zoals kruipen, tijgeren of zelfs 'billen schuivend'. Dit is een intensieve periode waarin je constant achter je kind aan zult moeten gaan.
  • Tijdens de derde fase zal je kind zichzelf gaan optrekken en rechtop gaan staan. Het is nu belangrijk om items die niet aangeraakt mogen worden hoger te plaatsen, omdat bijna niets meer als veilig wordt beschouwd.
  • In de vierde fase zet jouw kleine zijn eerste stapjes. Dit zal zijwaarts langs meubels zijn, gevolgd door voorwaartse stappen met behulp van een kar, stoeltje of handen. De eerste stapjes zien er vaak nog erg grappig uit! Je kleintje waggelt wijdbeens met gebogen knieën. Ook zal hij steeds langer 'los' kunnen staan.
  • In de vijfde fase wordt je kindje steeds behendiger in het lopen en kan het zijn evenwicht bewaren. Nu gaat het uitdagingen aan zoals zijwaarts of achteruit lopen, en zelfs tegen een bal trappen.

Wanneer lopen baby's?

Zo stimuleer jij je kindje om te lopen

Hoe kun jij je kindje helpen/stimuleren om te lopen?

  • Zorg voor voldoende ruimte waar je kindje veilig kan oefenen.
  • Plaats stimulerend speelgoed net buiten bereik om aan te moedigen tot staan en lopen.
  • Moedig je kleintje aan om naar jou toe te komen door zelf wat stappen achteruit te zetten.
  • Gebruik loopwagens om de beenspieren te versterken.
  • Laat je kindje oefenen op blote voeten.
  • Doe je kindje comfortabele, flexibele kleding aan.

Don'ts tijdens het leren lopen baby

Het leerproces van het lopen kan spannend zijn voor kind maar ook voor de ouders. Echter is het essentieel om te beseffen dat overmatig pushen of té beschermend zijn averechts kan werken. Het is belangrijk om je kindje risico's te laten nemen in een veilige omgeving. Het is verleidelijk om een loopstoel te gebruiken als een snelle oplossing, maar deskundigen waarschuwen voor mogelijke negatieve effecten op de ontwikkeling van de spieren en balans. Volgens de richtlijnen van kinderveiligheid (zie bron), is het belangrijk om een kind de kans te geven om op een natuurlijke wijze te leren lopen, zonder te veel ondersteuning of belemmeringen. Het belangrijkste is om een gebalanceerde benadering te hanteren, waarbij ouders hun kleintjes aanmoedigen zonder overhaast te handelen of hen te belemmeren in hun ontdekkingsreis naar de wereld van lopen.

Baby leren lopen

Blote voeten of baby schoenen?

Binnen zijn babyschoenen niet nodig. Op blote voeten lopen stimuleert de ontwikkeling van de balans van je baby. Zorg dan wel voor een ondergrond die zacht is en niet te koud. Je kan je baby ook sokjes met antislip-stukjes of zachte slofjes aandoen. Zeker bij een gladde of koude ondergrond is dit fijn. Pas als hij buiten gaat lopen zijn babyschoenen nodig. Speciaal voor deze fase heeft Shoesme lichte en soepele schoentjes ontwikkeld met een flexibel rubberzooltje, perfect voor de eerste stapjes. Deze schoentjes bieden ondersteuning en grip en zijn tegelijkertijd zacht en comfortabel, zodat de voetjes zich veilig en zonder belemmering kunnen ontwikkelen. Je ziet direct dat je kindje bij het dragen van Shoesme eerste stapschoentjes meer grip en balans heeft. Dit geeft vertrouwen en stimuleert de eerste stapjes. Lees meer over de eerste stapschoentjes van Shoesme of bekijk de collectie hier. Let wel op dat je de juiste schoenmaat aanschaft.