Welkom bij een nieuwe blogreeks binnen Shoesme! In deze reeks schrijft Kinderfysio Anne Pauw alles over de ontwikkeling van het lichaam van een baby om te gaan lopen, wanneer ze gaan lopen, hoe je je kindje kunt helpen en waar goede kinderschoenen aan moeten voldoen. Deze eerste blog van Kinderfysio Anne gaat over de ontwikkeling van de benen en de voeten van baby's.

Ontwikkeling babyvoeten

Buiten het feit dat babyvoeten ontzetten cute zijn, zien ze er ook heel anders uit dan onze voeten. Dit is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Voeten van pasgeborenen bestaan voor een groot deel uit kraakbeen en vet. Ze hebben nog niet de botten zoals in onze voeten. Dit betekent dat ze dus ook nog minder stevig zijn en dus niet sterk genoeg zijn om het lichaamsgewicht te dragen. In het eerste jaar wordt het kraakbeen in de voet langzaam omgezet naar bot en groeischijven. Dan pas krijgen ze langzaam de botstructuur zoals die er bij ons uitziet.

Shoesme - kinderfysio de ontwikkeling van babyvoeten en -benen

De spieren en pezen moeten zich nog ontwikkelen, ze zitten er natuurlijk al wel. Ontwikkelen doen kinderen door te ‘trappelen’ en spartelen in de box. Op deze manier traint en ontwikkelt een kind zijn voetspieren. Ook moet je kindje leren zijn voeten aan te sturen. Je moet je eigenlijk voorstellen dat een kindje blanco geboren wordt en geen idee heeft hoe zijn handen of voeten werken. Dit moeten ze dus veel oefenen en proberen voor ze snappen hoe voeten werken. Onder de voet is bij kindjes nog een vetkussen aanwezig. In de loop van de eerste twee jaar verdwijnt dit vetkussentje en zal er langzaam een voetholte ontstaan zoals we die ook bij ons kennen. Er is dus geen sprake van een platvoet, dit is de anatomische vorm zoals dit past bij een beginnende loper.

Ontwikkeling babybenen

De benen van een baby gaan verschillende fasen door voor ze uiteindelijk rijp zijn om te gaan lopen. Maar ook in de eerste fase van het lopen zijn de benen anders dan als ze een tijdje lopen. Baby’s hebben eigenlijk altijd 0-benen. Dit heeft te maken van de ontwikkeling van de heupen en de botten. Het hebben van 0-benen heeft ook als voordeel dat je een breder steunvlak hebt en je dus stabieler bent. Niks om je zorgen over te maken, dit komt vanzelf goed.

Shoesme - kinderfysio de ontwikkeling van babyvoeten en -benen

Kinderfysio over stimuleren

Een kindje zal daarom dus ook pas gaan staan wanneer de benen en voeten hier klaar voor zijn. Probeer dit dus niet te forceren. Je kindje doet dit echt pas vanuit zichzelf als het hier klaar voor is.

In de volgende blog gaan we het hebben over wanneer een kindje gaat lopen en wanneer schoenen geadviseerd worden.

Liefs Anne

______________________________________________________________________________________________________ Mijn naam is Anne Pauw en ik werk als Kinderfysio en heb mijn eigen blog waar ik over baby’s en kinderen schrijf. Ik schrijf over de ontwikkeling per maand maar ook over aandoeningen of problemen die je tegen kunt komen in de ontwikkeling van kinderen. Neem gerust een kijkje op Annepauw.nl.