Elke ouder kent het wel: je staat op het punt om de deur uit te gaan, en plotseling transformeert een simpel aankleedmoment in een strijd: ''mijn kind wil geen schoenen aan!'' - Een zin die veel ouders bekend in de oren klinkt. Welke ouder heeft dit niet eens (of misschien wel honderd keer) meegemaakt? Of je nu een dreumes, peuter of een baby in huis hebt, de dagelijkse schoenenstrijd is een bekend fenomeen. Maar geen zorgen, lieve ouders! Met een handvol vrolijke strategieën en praktische tips toveren we dat uitdagende moment om tot een fluitje van een cent.

Mijn kind wil geen schoenen aan, wat nu?

Om je kleintje zachtjes aan het idee van schoenen te laten wennen, begin je met kleine stappen. Dit doe je door schoenen in duidelijke situaties aan te doen. Een effectieve manier is het creëren van een 'naar buiten gaan ritueel'. Zing samen een vrolijk liedje terwijl je de schoentjes aandoet, om er een positief en leuk moment van te maken. Zo vormt je kleintje een positieve associatie met de schoenen. Of wanneer je kindje wat ouder is, kun je op een speelse manier uitleggen waarom schoenen zo belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als het buiten nat en koud is.

Help! Mijn kind wil geen schoenen aan

Kies de juiste schoentjes

Het uitzoeken van de perfecte eerste stap-schoentjes is erg belangrijk! Je zoekt schoentjes die zo heerlijk zitten, dat je kleintje bijna vergeet dat hij ze aan heeft. Zo zal je kindje het ook minder erg vinden wanneer je deze schoentjes aan wilt doen. Stel je voor: schoentjes zo flexibel dat je ze helemaal dubbel kunt vouwen. Superhandig, want het helpt je kindje bij het zetten van de eerste stapjes. Ze volgen elke beweging van die kleine voetjes en ondersteunen de natuurlijke afwikkeling van de voet.

En niet te vergeten: het gewicht. Lichte schoentjes zijn de beste vriendjes van de nog ontwikkelende beenspieren. Zware schoentjes? Die laten we liever links liggen, zodat je kindje vrolijk en vrij kan rondstappen zonder extra moeite. Te zware schoenen zorgen er namelijk voor dat het veel zwaarder is om vooruit te komen en je kindje zal dit ook als vervelend ervaren. Ook een goed aansluitende hak (hielslot) is belangrijk om te zorgen dat de voet goed gepositioneerd blijft, zonder te 'schuiven'. Is de hak te zacht? Dan kan je kindje letterlijk naast de schoenen gaan lopen.

Bij onze BABY-PROOF® Smart collectie hebben we bovenstaande elementen samengevoegd in één schoentje. Een schoentje wat perfect begeleidt van kruipen naar de eerste zelfstandige stapjes. Shop hier de trendy collectie!

Mijn peuter wil geen schoenen aan

Voor de grotere avonturiers onder ons, is een beetje zelf doen een geweldige stap vooruit. Maak een fijn hoekje bij de voordeur waar ze zelf hun schoenen kunnen kiezen en aantrekken. Zo'n eigen plekje is niet alleen superleuk, maar het moedigt ook aan tot zelfstandigheid. Een vrolijk stoeltje of een stoer krukje maakt het nog makkelijker om die kleine voetjes in hun schoenen te krijgen. Deze dagelijkse 'doe-het-zelf' momentjes zijn goud waard voor hun zelfvertrouwen en toveren het aankleden om in een spelletje in plaats van een 'moetje'.

Daarnaast kan het ook helpen om je kind te betrekken in het aankoopproces. Samen naar de winkel gaan om de schoentjes te passen helpt hierin mee. En wanneer jouw kindje schoenen mag uitkiezen in zijn of haar lievelingskleur kan het geluk niet op! Extra tip: onze Go Banana's sneakers zijn als een magneet aan de voeten van je kindje. Hierbij gaat het uittrekken een uitdaging worden in plaats van het aantrekken. Want welk kindje wil nou niet van die knotsgekke sneakers aan?

Peuter wil geen schoenen aan

Een belangrijke tip:

Een gouden regel die je echt wilt onthouden: schoenen op de groei kopen is een no-go! Te grote schoentjes bieden niet de nodige ondersteuning en kunnen de houding en het looppatroon van je kind negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat schoentjes altijd als gegoten zitten, zodat ze precies de steun geven die nodig is. Check ook altijd of de schoenen van je kind niet te klein zijn! Vind je het lastig om de juiste schoenmaat te bepalen? Dat is verleden tijd met ons Shoesme Meetsysteem. Dit systeem meet automatisch de schoenmaat met 1 centimeter groeiruimte. Dé perfecte maat voor voetjes in de groei. Bekijk ook eens onze maatadvies pagina.

Transformeer schoenenstrijd naar plezier

Hoewel het soms een uitdaging kan zijn om die schattige schoentjes aan die beweeglijke voetjes te krijgen, zijn er slimme trucjes en tips die dit vergemakkelijken. Door een positieve associatie te creëren, precies de goede schoentjes te kiezen, een een vleugje 'zelf doen' toe te voegen, transformeer je de schoenenstrijd naar een plezierige routine. Met een beetje geduld, veel liefde, begrip en de juiste aanpak zal ''mijn kind wil geen schoenen aan'' snel tot het verleden behoren! Klaar om de juiste schoenen te shoppen voor jouw kleintje? Bekijk dan hier onze allereerste stapschoentjes, babyschoenen, jongensschoenen en meisjesschoenen.