Kinderfysio Anne Pauw schreef in haar vorige blog over hoe het lijf van je kindje zich klaarmaakt om te gaan lopen. Nu is het eindelijk zo ver! Je kindje staat en begint voorzichtig stapjes langs de bank te zetten. Hoe kun je je kindje helpen met het ontwikkelen van lopen en wanneer is het toe aan schoenen? Je leest het in deze blog!

Eindelijk lopen

Al ver voor je kindje kan lopen staat het al regelmatig op zijn voeten. Het trekt zich overal aan op en gaat langzaam langs de tafel of bank of aan de hand stukjes stappen. Dit doet het meestal op blote voeten of sokken, afhankelijk van de ondergrond. Wanneer je met je kindje in de kinderwagen buiten gaat wandelen doe je het regelmatig al schoentjes aan. Het maakt eigenlijk nog niet zoveel uit welke schoenen dit zijn, want je kindje loopt er toch niet op. Het is in deze fase vooral belangrijk dat de schoentjes zacht en comfortabel zijn. Wanneer je kindje echter ook op schoentjes gaat lopen is het belangrijk om voor schoentjes te kiezen die je kindje zo veel mogelijk helpen bij het leren lopen.

Shoesme allereerste schoentjes

Wanneer eerste schoenen aan?

Pas wanneer je echt met je kindje buiten gaat lopen hoef je het schoenen aan te doen. De voetjes moeten dan beschermd worden tegen kou en verwondingen. Tot die tijd kan het binnen prima met blote voeten of op (antislip) sloffen of sokken lopen. Binnen op schoenen mag natuurlijk ook, hangt een beetje van jou als ouder en van het type schoentjes af. Niet iedereen heeft binnen ook schoenen aan.

Soepele schoentjes zijn het allerbelangrijkste

Wat je eigenlijk wilt met de eerste schoentjes is dat ze aanvoelen alsof je kindje geen schoentjes aanheeft. Waarom? Je kindje oefent thuis veel op sokken en blote voeten en je wilt eigenlijk dat dit hetzelfde is met oefenen op schoenen. Tevens wil je niet dat je kindje beperkt wordt door een heel stijf schoentje. Dan kunnen de voeten niet goed bewegen en dat maakt ze vaak wiebeliger. Belangrijk is dat de eerste schoentjes goed sluiten om de voet. Schuiven in de schoenen is zowel voor ons als voor de kleintjes vervelend dus dit wil je te allen tijde voorkomen.

Eerste wankele stapjes

Het eerste schoentje moet een heel soepel schoentje zijn, lees echt héél soepel. Wat je eigenlijk wilt is dat je met de duim en wijsvinger het schoentje helemaal in twee kunt vouwen, zodat de tenen bij de hakken zijn. Hoe soepeler het schoentje, hoe makkelijker je kindje kan oefenen met lopen. Dit heeft te maken met het afwikkelen van de voetjes.

Kinderfysio over het gewicht van de schoentjes

Ook het gewicht van de eerste schoenen is belangrijk. Als je kindje als eerste schoentjes hele zware schoentjes heeft bemoeilijkt dit het lopen en kan het langer duren voor je kindje daadwerkelijk los loopt. De beenspieren van je kindje zijn nu volop in ontwikkeling en je wilt ze een zo licht mogelijk schoentje aantrekken, zodat het ze zo min mogelijk moeite kost om te stappen. Wanneer het hele zware klossen aan de voeten zijn wordt het lopen bemoeilijkt en is het veel zwaarder om vooruit te komen.

Shoesme eerste schoentjes

Als laatste is het belangrijk dat de hak goed sluit. Ga niet voor een al te zachte hak, zoals bijvoorbeeld zachte slofjes hebben. De hak zorgt ervoor dat de voet goed in de schoen en  recht boven de zool blijft zitten. Is dit te zacht dan kan je kindje letterlijk naast z’n schoentjes gaan lopen.

Liefs Anne

______________________________________________________________________________________________________ Mijn naam is Anne Pauw en ik werk als Kinderfysio en heb mijn eigen blog waar ik over baby’s en kinderen schrijf. Ik schrijf over de ontwikkeling per maand maar ook over aandoeningen of problemen die je tegen kunt komen in de ontwikkeling van kinderen. Neem gerust een kijkje op Annepauw.nl.